Kemisk Peeling – Vad är det?

 In hudvård, Kunskapsbanken

Kemisk peeling har funnits länge. Redan 1550 före kristus upptäckte Egypterna att det förbättrade strukturen i huden. Det sägs att Cleopatra badade i åsnemjölk, en kombo med mjölksyra, oljor och honung.

Utvecklingen har minst sagt gått framåt och det finns en mängd olika kemiska peels på marknaden idag.  Några eller många av dom har du säkert varit i kontakt med, varje peeling har sin egenskap och verkar olika på huden.

  • AHA- syra som är den mest vanliga i peelingar och kemiska peel. Till denna grupp till hör: acetic syra, citron syra, glykos syra, mjölksyra, mandel syra, pyruvat syra, tartaric syra.
  • BHA-syror och till den grupp tillhör, salisylsyra, capryloyl salisylsyra och vit bark extrakt.
  • Phenol
  • Resorcinol
  • Retinol och derivater och där användes retinol som är Vitamin A (det är samma molekyl) Retinol syra är ett derivat av retinol (vitamin A).
  • TCA

Peelingar delas upp i ytlig, medium-djup (medium) och djup-djup (djup). Detta beroende på hur djupt en peeling penetrerar. Andra faktorer som också spelar in är den procentuella strykan och syrans ph-värde.

Ytliga peelingar har förmågan att penetrera till epidermis men inte förbi basalcells lagret (se bild). Medium-djup-peelingar har förmågan att penetrera djupare än ytliga peelingar förbi papillära dermis men inte längre än reticulara dermis. Djup-djup peelingar är den peeling som preneterar förbi och till reticular dermis. (se bild)

 

 

 

 

 

Det som händer på huden är att syran löser upp bindningarna mellan hudens celler, så att cellerna släpper från ytan och man får en exfoliernade effekt. En påskyndad ”cellcykel”, hudens översta celler kommer alltså stötas av snabbare och biokemiska processer startar.

Vi har flera vänner i vår hud vi ska vara måna om. En av dem som befinner sig i dermis (mellan huden) är fibroblasterna. Tyvärr orkar inte fibroblasterna med när vi åldras och producerar inte lika mycket stadga (kollagen) i vår hud. När vi gör en kemisk peel ger vi fibroblasterna en liten kick så att nybildningen av kollagen triggas.
En annan fin vän vi vill vara rädda om och som bildas mer av vid peels är glykosaminoglykaner. den ljuvliga substansen i huden som håller vatten. Som du säkert hört innan är även hyluronsyra en liten vän som kan hjäpa dig och binder extremt mycket vatten i huden. Detta kommer att leda till en fräschare och hälsosammare yta och mer innehåll, det vill säga en fastare och jämnare hud.


Vilken kemsika peel använder vi oss av?

Vi använder oss av IS clinical kemiska peels, högt kontrollerade och verksamma. Vetenskapligt testade med ingredienser med farmaceutiskinnehåll. Två olika syror med olika koncentration och ph-värde.

 

Prodigy peel P2
Prodigy peel P2 system är en kemisk peeling, som kombinerar 8% resorcinol, mjölksyra, salicylsyra och citronsyra, och därför målinriktad på flera typer av hudproblem, milt åldrande av huden, mild acne och hyperpigmentering. P2 kan användas på alla fitzpatrick-typer (vilket förklarar vilken hudton du har)

Prodigy peel P3
Prodigy preel pro P3 system kombinerar 14% resorcinol, mjölksyra och salicylsyra med en kraftfull booster, som innehåller en avancerad typ av salicylsyra för ytlig till medeldjup kemisk peeling.Den är perfekt för dig med hyperpimentering, ålderstecken och ojämn hud.

Hur fungerar P2&P3?
Dessa peels är designade för att peela och avlägsna hudceller på ett kontrollerat och smidigt sätt. Denna process förstärker hudens naturliga exfoleringsprocess och cellbildning. Cellbildningen förstärks ytterligare genom de närande ingrediensernas synergiska effekt.

Hur skiljer sig prodigy peel från andra kemiska peelingar?
Ingredienserna är av farmaceutisk renhet, och tillsammans med den senaste tekniken är formeln skapt till att på ett effektivt och skonsamt sätt peela huden.
Behandlingen sker i tre steg:
Steg 1-prodigy prep-vätskan innehåller trollhassel (hamamelis, som ger en heldel fördelar, tillskillnad från aceton, som vanligtvis används (och som ofta orsakar irritation, rodnad, inflammation)
Steg 2-prodigy peel P2 fyra kraftfulla syror eller P3 tre kraftfulla syror.
Steg 3 prodigy boost vätskan kombinerar några av det mest kliniskt avancerade kemisk ingredienserna, och de samverkar för att förstärka peelingens effekt, samtidigt vom även regenereringen av huden förstärks.

 

Hur många behandlingar som krävs är individuellt, huden är ett levande organ och vi reagerar olika utifrån tillståndet huden befinner sig i. Du är välkommen till oss på kostnadsfria konsultationer så lägger vi upp din behandlingsplan.

 

Recent Posts

Leave a Comment